Hvor mye koster en video?

Noe av det mest sentrale spørsmålet vi ofte får, er spørsmålet: "Hva koster det å lage en to minutters videosnutt". Når spørsmålet stilles på denne måten, kan det virke som om det å lage god video er en enkel sak. I dag er det mange som mener at de har laget "film" når de har tatt frem mobiltelefonen og filmet noen raske kommentarer, gjerne dårlig lyssatt og uten mikrofon.

Filmproduksjon er en egen profesjon

Å lage film er en egen profesjon. Og da snakker vi ikke bare om det rent kameratekniske (for det er en stor bit det også), men hele jobben med å jobbe seg frem til målet med filmen, manusutarbeidelse, planlegging, klipping, redigering og til slutt publisering. Et produksjonsselskap har ofte mye kunnskap om hva som fungerer og ikke fungerer, de vet hvordan film "snakker" til følelsene, og de vet hvordan man bør utnytte bruken av levende bilder, effekter, animasjoner, grafiske elementer og musikk i kombinasjon for å oppnå best mulig effekt for kunden.

Videomarkedsføring utgjør en gren av filmskaping

Filmskaping er så mangt, alt fra spillefilmer til dokumentarer til reklamevideoer. Til og med innen reklamevideoer finnes det flere sjangre. Census Film har spesialisert seg på total videostrategi, og det betyr at vi ønsker å følge kunden gjennom hele prosessen fra planlegging til publisering og distribusjon. Vår filosofi er at jobben bare er halvveis gjort når videoene er produsert. Publiseringsstrategi og distribusjon er like viktig som selve videoproduksjonen. For hva er vel vitsen med å lage en superfin video hvis nesten ingen får sett den? Samtidig er det viktig å lage profesjonelle videoer med både utseendemessig og innholdsmessig kvalitet for å skille seg ut i dagens marked.

Videoserier er viktig for å bygge en helhetlig strategi

Du kan selvsagt oppnå å få mange seere med én video, og vi anbefaler at bedrifter har kvalitetsmessig gode videoer på nettsider, i annonser, som covervideo på Facebook, og f.eks. som kanaltrailer på YouTube. Men det vi ser gang på gang er at det er desto viktigere å lage gjentakende innhold av god kvalitet. Det skal mye til for å få én video til å gå viralt, og selv da vil den stort sett bare vare en kort periode. I en effektiv produksjon kan flere videoer filmes på en til to dager, og så kan man få innhold til flere uker eller måneder fremover i tid. Kursvideoer spilles også inn på samme måte. Ved å få filmet flere videoer på samme dag sparer du dessuten penger, fordi man slipper opprigging og nedrigging hver gang.

Under ser du et eksempel på en video som har fått over 400 delinger på Facebook og som derfor har gått "viralt":

 

Men hva blir prisen for en video?

Dersom du skal ha profesjonell og enkel filming og redigering, så må du regne med en startpris på ca. 10.000,- til 15.000,- for en video. Det innebærer dyktig videofotograf én dag og enkel men fin redigering. Til denne prisen tar du deg av publisering og distribusjon selv. Men vi anbefaler selvsagt at vi skal ta oss av den siste biten også, siden vi vet mye om "best practice". Vi prøver å gjøre produksjonen så effektiv som mulig, og kan f.eks. tilby malbaserte effektive produksjonsløsninger. Med flere videoer blir prisen betraktelig lavere per video.

Her er eksempel på en video i en lavere prisklasse. Denne videoen ble laget for å ha på Bisnodes landingsside for kredittsjekk.

 

Hva inngår i en produksjon, og hva påvirker prisen?

Målet med videoen

Noe av det viktigste du bør tenke på, er hva du ønsker å oppnå med videoen. Skal den brukes til å bygge merkevare? Skal den være til en spesifikk kampanje? Skal den inngå i en kundereise for å bygge tillit og strategi over tid? Dette er det mest essensielle du bør tenke over før du går i gang med å bestille videoproduksjon. Kanskje du vil få produsert en bannervideo til Facebook eller nettsidene?

Antall personer og koordinering

Dersom det skal være flere deltakere i videoen, må dette koordineres som et arrangement, og da er timing og oppgavebeskrivelse viktig. Skal man ha med proffe skuespillere, vil dette kunne dra opp prisen. Census Film jobber for det meste med bedriftens egne ansatte. Det Kan bli en del tagninger med personer som ikke er "scenevant", men vi mener at det likevel er det mest genuine, og vi jobber mye med kameratrening, slik at budskapet "sitter" til slutt.

Innspillingssted og antall dager

Bedriften velger selv om vi skal ha innspilling på deres sted eller om videoene kan spilles inn i studio. I studio kan videoer spilles inn med ulike bakgrunner, også greenscreen. Dersom vi skal spille inn video i bedriftens lokaler må vi rigge opp og ned utstyr, og reisetid kommer i tillegg. Vi filmer ofte innklippsbilder for å gjøre videoen mer spennende å se på, så dersom vi skal flytte oss til flere steder, kommer dette også med i betraktning.

Etterarbeid og publiseringsstrategi

Videoenes publiseringsstrategi påvirker også prisen, men gir svært god effekt i ettertid. Vi ser at når man bruker video i de ulike stegene i en inbound strategi f.eks., så er det faktisk slik at bruk av video er det mest effektive verktøyet i markedsføring i dag. En videoannonse kan f.eks. ha en knapp som folk klikker på, som leder til en landingsside eller nettside med video. Video kan altså brukes i alle ledd i en kundereise som til slutt viser seg å bli effektiv for konvertering til salg.